Cena s DPH : | 30,- Kč |
DPH: | 15 % |
Dostupnost: | skladem |
Trvanlivost: | 12020 |
Bulgur je částečně naklíčená, usušená a nahrubo pomletá pšenice s ořechovou chutí se širokými možnosti využití. Je chutnější než kuskus, výživnější než rýže a připravuje se rychleji než kroupy. Přesto se však bulgur na českých jídelních stolech objevuje stále jen sporadicky.
Výroba bulguru je celkem zajímavá. Nejdříve se vypere pšenice a následně se usuší. Poté dochází k jejímu drcení, při kterém vznikají menší kousky, které se následně pomocí sít třídí podle velikosti zlomků na různé frakce. Protože je bulgur už předvařený, je s ním v kuchyni méně práce a usnadňuje tak jeho použití v kuchyni. Někdy jej postačí pouze zalít vroucí vodou a nechat pár minut nabobtnat bez následného tepelného zpracování.
Jak bylo zmíněno výše, bulgur má v gastronomii široké uplatněný. Nejznámější pokrm z bulguru je v libanonském salátu zvaný tabouli, a dalších zeleninových a masových pokrmech známé jako pilaf, falafel a kibbeh. V české kuchyni se bulgur používá do salátů, nádivek, karbanátků, polévek nebo jako chutná příloha k masu.
Bulgur byl základní surovinou již ve starých civilizacích. Po tepelném zpracování je velmi lehce stravitelný, nenadýmá a dodává vitalitu. Navíc obsahuje vitamin A, fosfor, železo a hořčík a minimální množství tuku. Proto je zařazený mezi potraviny zdravé výživy a je vhodný pro děti, sportovce a lidi s velkou tělesnou a psychickou zátěží.
Alergeny: lepek
Průměrné nutriční hodnoty na 100 g výrobku (v surovém stavu)
Energetická hodnota: | 1383/328 | kJ / kcal |
Bílkoviny: | 12,3 | g |
Sacharidy: | 57,6 | g |
- z toho cukry: | 0,4 | g |
Tuky: | 1,4 | g |
- z toho nasycené mastné | ||
kyseliny: | 0,2 | g |
Sůl: | 0,04 | g |