Jedlá soda, E500 (ii) hydrogenuhličitan sodný vyskytuje se ve formě bílého krystalického prášku. Více
Jedlá soda, E500 (ii) hydrogenuhličitan sodný vyskytuje se ve formě bílého krystalického prášku.
-
jako přísada do potravin má kypřicí vlastnosti díky uvolňování plynu (oxid uhličitý), což zvyšuje objem těsta
-
jako regulátor kyselosti mění nebo kontroluje kyselost či zásaditost potraviny
-
jako nosič v potravinářských enzymech a živinách
-
jedlá soda se používá také v domácnostech jako univerzální čisticí prostředek. Jedná se o ekologický přípravek doporučovaný alergiky. Jako suchý prášek, pasta nebo roztok je vynikajícím prostředkem pro úklid kuchyně (čištění plynového sporáku, mikrovlnné trouby, připálených hrnců, odstranění usazenin z kávy a čaje, odstranění pachů z ledničky, čistění příborů) koupelny (čištění dlažby a spár, čištění sprchového koutu) a čištění stříbra, armatury, renovace koberců a rohožek. Také se používá k odstranění nepříjemných pachů z bot, koberců a pro čištění potrubí, odpadů v umyvadlech, dřezech nebo vaně.
Jedlá soda
O využití jedlé sody lze toho napsat hodně. Zaměřme se hlavně na její účinky při úklidu domácnosti.
Využít ji můžeme i v domácnosti při pečení nebo pokud chceme neutralizovat pachy kolem nás.